18 January 2022
MaastrichtNU.nl

Maastricht Kicked out KOZP

Tijdens de demonstratie die gisteren gehouden is door KOZP (Kick Out Zwarte Piet) in Maastricht, zijn vijf mensen opgepakt en heeft een agent gehoorschade opgelopen. KOZP zou starten op het Vrijthof, maar moest door het overweldigend opkomen van tegendemonstranten haar protest verplaatsen. Dit onder begeleiding van de politie en de ME.

KOZP probeerde daarna bij het Mosae Forum alsnog de actie tegen zwarte piet te vervolgen. De pro-pieten waren echter in zo een grote getalen aanwezig, dat ook daar de actie snel al uit de hand liep. Tijdens het ingrijpen door de politie, is er door de aanhangers van zwarte piet gegooid met vuurwerk en blikjes. Een woordvoerder van KOZP zegt daarover: “We werden bedreigd, er was geweld en er werden veel lelijke dingen naar ons geroepen.”

KOZP besloot dan ook al na een uur te stoppen met de demonstratie. Deelnemers van deze groep zijn door politie naar een veilige locatie gebracht. Na anderhalf uur was het rustig en konden de actievoerders huiswaarts keren. Vandaag zijn enkele van de in totaal 5 opgepakte tegendemonstranten weer op vrije voeten gesteld. Hoeveel er dit exact zijn wilt de politie op dit moment niet zeggen. Wel geven ze aan de camerabeelden te bestuderen die gemaakt zijn van de ongeregeldheden.

Vervolgens werden de aanhangers van KoZP door de politie naar een veilige locatie gebracht. Hier heeft de groep anderhalf uur gewacht dat de situatie weer veilig was. Vervolgens hebben ze om 17:00 uur de stad verlaten. Vandaag zijn enkele van de in totaal 5 opgepakte tegendemonstranten weer op vrije voeten gesteld. Hoeveel er dit exact zijn wilt de politie op dit moment niet zeggen. Wel geven ze aan de camerabeelden te bestuderen die gemaakt zijn van de ongeregeldheden.

Terug naar boven