20 October 2021
MaastrichtNU.nl

Derk de slager, was in Maastricht de laatste beul

In 1860 werd voor het laatst in Nederland iemand ter dood veroordeeld. De 27-jarige Johannes Nathan werd op de Markt in Maastricht opgehangen. De beul, in het dagelijks leven slager, was speciaal naar Maastricht gekomen om Johannes Nathan uit Sittard op te hangen. Johannes was ter dood veroordeeld voor de moord op zijn schoonmoeder.

Overdag slager en viller. s’ Avonds een beul

Woensdagochtend 31 oktober 1860 om 9:30 uur loopt Derk Jansen, in het Amsterdamse ook Dirk genoemd, de Maastrichtse Markt op. In zijn kielzog de uit Broeksittard afkomstige handelaar Johannes Nathan. Nadat Johannes met een geestelijke heeft gebeden voltrekt Derk, die slager en viller van beroep is, het vonnis. Hij legt de strop om Nathans nek en laat het valluik kantelen.

Er zijn nadien nog wel ter dood veroordelingen geweest, maar de veroordeelden hebben allen gratie van de Koning verkregen. De als zeer vriendelijk bekend staande Derk, die voor de terechtstelling ruimschoots vergoed werd met een gemiddeld jaarsalaris van een gewone arbeider, zou voortaan enkel nog als slager en viller actief zijn.

Overigens was Johannes niet de allerlaatste persoon in Nederland die door voltrekking van het doodvonnis om het leven kwam. Wél de laatste in het normale recht. De doodstraf werd afgeschaft in 1870 na een debat van zeven dagen in de Eerste en Tweede kamer.

Oorlogsrecht

Een uitzondering hierop bleef destijds het oorlogsrecht. Na de Tweede Wereldoorlog zijn nog 154 mensen veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Daarvan zijn er 39 daadwerkelijk ter dood gebracht. De laatste executies onder oorlogsrecht zijn voltrokken middels een vuurpeloton  op 21 Maart 1952.

De overige doodstraffen zijn toen omgezet in levenslang. In 1983 is het doodvonnis ook uit het oorlogsrecht gehaald.

Terug naar boven