20 October 2021
MaastrichtNU.nl

Inval in Maastricht gelinkt aan opruimen internationale drugsorganisatie

Tijdens een internationale actie tegen de georganiseerde wietteelt heeft de politie veertien verdachten opgepakt. Een van die personen is opgepakt in Maastricht. Drie andere Limburgers liepen ook tegen de lamp. Twee daarvan in Sittard en één in Oirsbeek.

In het Belgische Lanaken werd eveneens één persoon aangehouden. Alle betrokken personen worden in dit onderzoek verdacht van overtreding van de Opiumwet, meer in het bijzonder georganiseerde hennepteelt en witwassen. Op verzoek van de Nederlandse autoriteiten zijn er vandaag ook huiszoekingen geweest in tien panden in Barcelona en omgeving. Daarbij zijn nog eens negen personen aangehouden.

Resultaten

Naast de aanhoudingen heeft de politie ook spullen in beslag genomen, waaronder een zevental auto’s bij een autobedrijf in Beek. Het vermoeden bestaat dat dit bedrijf een cruciale rol vervulde in de georganiseerde wietteelt. Verder zijn er bij de doorzoekingen vooral geldbedragen, een vuurwapen, telefoons, (digitale) informatiedragers en merkkleding in beslag – en meegenomen.

De andere auto’s werden in beslag genomen op locaties in Sittard, Obbicht, Oirsbeek, Stein, Beek en Maastricht en één auto in Spanje. Bij de doorzoekingen in Spanje zijn zo’n 13.000 hennepplanten aangetroffen, verdeeld over vijf locaties.

De actie duurt, in ieder geval in Spanje, de hele dag. Vrijdag zullen de resultaten bekend worden gemaakt en licht politie en justitie het onderzoek verder toe.

Samenwerking tegen ondermijnende criminaliteit

In dit strafrechtelijke onderzoek zijn vele vormen van ondermijnende criminaliteit naar voren gekomen. Ondermijning/vermenging van de boven- en onderwereld, verzwakt en misbruikt de maatschappij met alle ontwrichtende gevolgen van dien. Nette burgers en ondernemers worden gedupeerd door oneerlijke concurrentie, bedreigingen en ander onacceptabel gedrag. Daarnaast wordt het vertrouwen in bijvoorbeeld de overheid, politie en justitie en dus de rechtsstaat, ondermijnd. Ondermijning kan alleen effectief worden aangepakt als alle partijen (overheid, private partijen en burgers) samen een vuist maken.

Foto door Washarapol D BinYo Jundang

Terug naar boven