18 January 2022
MaastrichtNU.nl

Gesprek met verpleegkundige corona-afdeling MUMC+

Corona.. Eerst bekend als een populaire biersoort, nu een ‘angstaanjagende’ wereldwijde pandemie. In onderstaand interview leest u een samenvatting van het gesprek met een verpleegkundige die nauw betrokken is bij de verzorging van Corona-patiënten in het MUMC+. Dennis (fictieve naam red.) vertelt over zijn werkervaringen het afgelopen jaar. De druk, de zieken en ook de opgelegde regels.

“Ik werk ruim zeven jaar als verpleegkundige bij het MUMC+ en voer mijn werkzaamheden vanaf de start met veel plezier uit. Begin 2020 breekt Corona uit en is de vraag naar beschikbare zorgverleners groot. Ik geef mezelf, na bekendwording van de uitbraak, direct op om ondersteuning te bieden op de Corona afdeling. Na afronding van de interne scholing, start ik met de verzorging van de bedlegerige patiënten. De uitdaging die Corona biedt, is groot. Heel groot, maar ik ben dit werk juist gaan doen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De eerste golf van de Corona uitbraak kan het ziekenhuis van Maastricht goed aan. Andere ziekenhuizen in het land raken overspoeld en sturen patiënten door naar ziekenhuizen uit de regio, zo ook naar het MUMC+.

Uren draaien op adrenaline

Je raakt in een bepaalde flow. Er gaat adrenaline door je heen en je denkt: we doen dit samen met het team, we gaan ervoor! Oudere werknemers hebben, begrijpelijk, meer moeite om het werk bij te benen. 2020 is op alle fronten een pittig jaar. Ik ervaar het als een soort roes. Je komt thuis van het werk en weet niet wat er nog meer op je afkomt.

Tijdens de eerste uitbraak zijn er vier afdelingen van het MUMC+ ingericht om zieken te behandelen. Daarnaast zijn er toen ook IC’s ingericht voor zieken die een intensievere behandeling nodig hadden. Tijdens de tweede uitbraak van Corona zijn wij als zorgmedewerkers een stuk beter op de hoogte. Nu de medische wereld meer weet over het verloop van het ziektebeeld kunnen wij ook beter inspringen op de behandeling. Op dit moment zijn er twee Corona afdelingen in gebruik. De meeste patiënten die hier liggen, zijn afkomstig van andere ziekenhuizen. Op de IC liggen nu een handjevol mensen die de benodigde zorg krijgen. In de zomer hadden we maar een paar kamers nodig, duidelijk is wel dat het aantal zieken de laatste weken drastisch oploopt.

Zichtbaar verschil tussen Corona en griep

Ik vind het verschil tussen de gewone griep en Corona duidelijk. Ik zie het aan de symptomen, mensen met Corona kunnen erge ademnood krijgen en hun ziektebeeld verslechterd op korte tijd, zelfs in een tijdsbestek van een aantal uren. Dat is anders bij de gewone griep. De griep kan ook blijvende longschade opleveren, maar daarbij gaan mensen geleidelijk achteruit. Patiënten met Corona belanden dus veel sneller op de IC. Daar worden ze aan de beademing gelegd en in slaap gemaakt. Lang aan de beademing liggen is niet goed voor het lijf. Hoe langer een patiënt in bed ligt en de spieren niet gebruikt, hoe sneller de spieren afbreken. Mensen hebben daarna een lange revalidatie voor de boeg.

Gevaarlijk voor mensen met onderliggende ziektes

Het virus is vooral gevaarlijk voor mensen met overgewicht, hartfalen en/of longziektes en diabetes. Wat specifiek gevaarlijk is aan Corona, is dat je positief kunt zijn en er niks van hoeft te merken. Dan kun je mensen aansteken zonder het te weten. Met gewone griep blijf je thuis, omdat je altijd symptomen hebt.

Bang ben ik zelf niet echt geweest. We hebben hele goede bescherming. Op andere afdelingen raakten medewerkers sneller besmet dan bij ons. Dat komt echt wel door de juiste kleding en mondmaskers. Wij gebruiken de FFP2 maskers en vervangen deze om de vier uur.

Handen wassen en afstand houden

De mondmaskers waar je de mensen mee op straat en in de winkel ziet hebben niet veel zin. Het zijn niet medische mondmaskers, vaak ook nog zelfgemaakt. Daarnaast gebruiken mensen ze te lang, duwen ze de kapjes in hun broekzak bij sleutels of bijvoorbeeld een gsm. Ik begrijp zelf niet waarom de overheid het dragen van een mondmasker adviseert. Als het de juiste werking zou hebben was ik ervoor, nu het deze schijnveiligheid geeft ben ik ertegen. Naar mijn idee is het vooral belangrijk om afstand te bewaren en goed op de hygiëne te letten. Onder andere door op de juiste manier je handen wassen.

Als je mij vraagt naar de beste omgang met Corona? Dat vind ik een lastige vraag. Wat ik er in ieder geval wel van vind is dat we mondmaskers moeten laten. Afstand behouden is prima. Laat openbare gelegenheden open gaan en houdt daar beperkte aantallen aan.

Over het vaccin? Ik zal hem zelf niet nemen. Normaal duurt het een flink aantal jaren voordat het een vaccin de markt op kan, nu moet het klaar zijn binnen een jaar. Wat gaat het op lange termijn doen? Kijk naar het vaccin dat jonge meisjes kregen ter voorkoming van baarmoederhalskanker, dit bleek achteraf ook lange termijn bijwerkingen te hebben. Het vaccin is een “hot topic” bij ons op de werkvloer. De meeste collega’s geven aan het niet te zullen nemen. Ik wil me er niet teveel mee bezig houden, anders lig ik ’s nachts wakker met vragen in mijn hoofd hoe het nu precies zit allemaal. Mochten ze het vaccin straks verplicht gaan stellen in de zorg neem ik ontslag. Ik zou het heel jammer vinden, maar het Coronavaccin komt mijn lijf absoluut niet in!”

Terug naar boven