18 January 2022
MaastrichtNU.nl

Drones ingezet tijdens paasweekend

Komend weekend zet de Limburgse politie drones in om te controleren of zich niet teveel mensen bij elkaar verzamelen. Het is voor het eerst dat de Limburgse politie op deze schaal controleert met behulp van drones. Op plekken waar mogelijk veel mensen zijn, worden de drones ingezet om vanuit de lucht zicht te hebben op de situatie.

De politie is even zichtbaar op straat als anders en spreekt mensen aan die – al dan niet bewust – de maatregelen negeren. Eerst zullen zij een beroep op het gezonde verstand doen. Werkt dat niet, dan volgt een bekeuring. Een patrouille op de grond zal mensen aanspreken op hun gedrag. Normaliter worden drones regelmatig ingezet bij verkeersongevallen. Zij kunnen een perfect beeld geven van de totale verkeerssituatie.

Eenheid Limburg telt elf opgeleide piloten, oftewel dronevliegers. De opleiding is behoorlijk intensief en duurt een half jaar. Omdat de politie bedrijfsmatig met drones vliegt en ook nog eens op plekken die normaal gesproken verboden terrein zijn, bijvoorbeeld tussen gebouwen, moet aan strenge eisen worden voldaan. Daarom wordt ook alleen maar boven plaatsen gevlogen die ‘onder controle’ zijn en afgezet kunnen worden. Veiligheid staat voorop!

Terug naar boven