30 November 2021
MaastrichtNU.nl

Castellum – Verdedig Maastricht met vrienden

Voor de liefhebbers van bordspellen en Maastrichtse geschiedenis is het spel Castellum een regelrechte “musthave”. Castellum neemt u mee naar donkere tijden waarin onze stad belegerd werd door Spanje, Nederland, en Frankrijk. Aan u de taak Maastricht tegen deze belegeraars te beschermen.

Wat begon als afstudeerproject aan de kunstacademie te Maastricht, leverde hem niet alleen zijn felbegeerde diploma op. Ook een andere droom kwam tot werkelijkheid, namelijk zijn eigen bordspel op de markt brengen. Spellenuitgeverij Gamebrewer toonde interesse in zijn Castellum en bracht het door Erik gemaakte spel op de markt in een oplage van 2000 exemplaren. Het spel is positief ontvangen in de spellenwereld. Op boardgamegeek, een webpagina voor de enthousiaste spellenliefhebber, kreeg het spel door de spelers zelfs een 7 toegeschreven. Een hoog cijfer om te mogen ontvangen op deze site.

Om mij een indruk te geven van het spel werd ik uitgenodigd door Erik in zijn spellenwinkel De Windroos aan de Minckelersstraat. ’s Morgens ter plekke aangekomen stond het spel al opgesteld en kreeg ik een stevige kop koffie. Gametime! Na de benodigde uitleg over de regels en het spelverloop was het tijd Maastricht te gaan verdedigen. We moesten de stad om beurten verdedigen met verschillende kaarten. Zo legden we ieder verdedigingswerken aan en plaatsten we troepenkaarten om de komende aanval af te kunnen weren. Hierop volgend kregen we de mogelijkheid engelenkaarten te spelen. Speciale kaarten die extra mogelijkheden bieden in het spel. Spannend…. In het tijdvak 1579, de slag tegen de legers van Parma (Spanje), wist ik de aanvallende troepen van me af te slaan. Erik ook… Op naar de slag tegen de Nederlanden in 1632. Het lukte mij ook om Frederik Hendrik alias de Stedendwinger van me af te slaan. Het spel verloopt in 5 rondes waarin we telkens enkele beurten hadden om grondstoffen te verzamelen in de stad, ons te verdedigen, en troepen te plaatsen om de komende aanval te overwinnen. Iedere speler speelt voor zichzelf en probeert zoveel mogelijk punten uit de rondes te halen. Aan het einde van het spel worden deze geteld, een aantal zaken spelen hierin nog een extra rol die tot meer punten kunnen leiden. Uiteindelijk mocht ik concluderen dat ik een gezellig uurtje speelplezier had gehad, en mocht Erik concluderen dat hij had gewonnen… Wilt u ook de strijd aangaan in onze Maastrichtse geschiedenis? Zijn spel is te koop bij Erik Scheele in zijn winkel De Windroos en wat ons betreft een garantie voor vele avonden historisch speelplezier!

Terug naar boven